Qlik: Top Business Intelligence Trends 2019

10 Ianuarie 2019


BI TRENDS: 2019 este anul democratizării datelor, al platformelor-sisteme și al tehnologiilor AI-based


Care este viitorul pe care vrei să îl construiești cu ajutorul datelor companiei? Partenerii noștri de la Qlik prevăd 10 tendințe care vor fi esențiale pentru 2019, ținând cont de faptul că informația este o putere din ce în ce mai complexă și mai flexibilă. Iar dacă aruncăm în ecuație și motoare cognitive, AI și machine learning sau GDPR și nevoia de descentralizare, puterea datelor capătă noi perspective pe care trebuie să le înțelegem și folosim corespunzător


Qlik: Top BI Trends 2019
Iată care sunt cele mai importante 10 caracteristici ale unei platforme postmoderne de data management și analiză:

1. Platforme multi-cloud, hibriditate și edge-computing

Până în 2022, Gartner previzionează că 75% dintre datele generate de companii vor fi procesate în cloud sau centre descentralizate, deși în prezent procentul e de doar 10%. Nevoia de a trece dincolo de monopol și centralizare, de a avea acces la date în cloud și a controla datele în moduri hibride și în multi-cloud pentru o mai mare securitate și flexibilitate, vor începe să fie o prioritate.

2. Microservicii și distribuția volumului de date și muncă

În 2019, majoritatea ”arhitecților” din organizații vor folosi microserviciile și managementul de containere (container-orchestration) prin platforme gen Kubernetes pentru business intelligence. Acestea vor deveni componente critice în procesarea locală de date, trecând de la perspectiva monolitică la scalabilitatea și dispersarea volumelor/proceselor (workloads) pentru eficiență și rapiditate.
IDC preconizează că până în 2022, 90% dintre aplicații vor avea arhitecturi integrate pentru microservicii, pentru îmbunătățirea exponențială a debugging-ului, design-ului și actualizării codului. În plus, 35% dintre aplicațiile de producție vor fi cloud-native.

3. Vom trece de la centralizarea datelor la vizualizarea datelor într-un singur loc

Pentru că fluxul de date noi depășește cu mult ritmul de stocare și centralizare a datelor în soluții tip warehouse, există două noi tendințe, care vor crește masiv în 2019: diferiți furnizori încearcă să standardizeze modelele de date, iar datele din cloud vor avea tot mai multe formate standard, iar cataloagele de date (enterprise date catalogs) vor fi tot mai frecvente. Într-o gândire de tip hub, cu cât vor fi distribuite, colaborative și folosite, datele vor fi din ce în ce mai valoroase.
În plus, Gartner evaluează că până în 2020, companiile vor trebui să își dubleze investițiile în metadata management.

4. Analytics integrate în procese

Datele și analiza lor în timp real, accesibile pe parcursul proceselor, un trend susținut de dezvoltarea AI și machine learning, înseamnă acțiuni mult mai bine echivalate cu cifre și informații contextualizate rapid. Practic nevoia de continuous analytics în operațiuni și automatizarea fluxurilor vor duce la transformări de procese, iar IDC consideră că până în 2024 interfațele de utilizatori ce au la bază AI și procesele automatizate vor înlocui o treime din aplicațiile screen-based.

5. Inovația externă va depăși inovația internă de 2x

Cu ecosisteme puternice și deschise, inovația este aproape nelimitată. În 2019 APIs deschise și extensii open source vor deveni o necesitate, iar colaborările dintre parteneri, clienți și utilizator vor duce la inovații mult mai puternice pe zona de procese de business și business intelligence.

6. Ne întoarcem la performanță și scalabilitate

Deși performanța căutărilor scăzuse în relevanță în ultimii ani, odată cu creșterea nevoii de vizualizare pe volume din ce în ce mai mari, workloads și utilizatori numeroși, aceasta va deveni din nou un criteriu de selecție. Ținând cont de adopția centrelor de date hyperscale și de datele din IoT care sunt în creștere exponențială, indexarea, stocarea și computing-ul și performanța lor vor deveni definitorii, mai ales la nivel de edge devices.

7. Integrarea AI va umaniza analiza datelor și instrumentele necesare (analytics)

Din 2019 încolo, inteligența artificială dezvoltată în jurul oamenilor va avea un impact mai mare față de inteligența artificială care scoate oamenii din procese, în detrimentul așteptărilor și fricilor legate de această nouă ”revoluție”.
De atlfel, AI-ul poate ajuta la eliminarea blocajelor din fluxurile de date, de la adunare la selecție, analiză critică sau contextualizarea rezultatelor.
Până în 2020, Gartner prevede augmented analytics ca fiind o caracteristică ce va face diferența în alegerea platformelor de BI.

8. Storytelling și integrare în tehnologii de vizualizare, conversații și prezentare

În 2019, tendința va fi de a integra datele în contextele și poveștile potrivite, prin combinarea tehnologiilor care ajută la vizualizarea datelor, analiza conversațiilor și prezentarea datelor în forme user-friendly. Îmbinarea celor trei va duce la moduri mai ”naturale” de a folosi datele prin data storytelling și chiar machine-driven data storytelling.

9. Data literacy devine KPI
Pentru că datele sunt deja esențiale în ecosistem și menținerea competitivității pe piață, gradul de data literacy din cadrul companiei va deveni un indicator de performanță începând cu 2019. De asemenea, deja există instrumente care să măsoare acest indicator și să-l coreleze cu indicatori precum ROI sau marjă de profit.

10. Platformele se vor transforma în sisteme

O combinație de oameni și ”mașini”, cu roluri și intenții variate – așa va fi platforma postmodernă de BI. De la boți și agenți inteligenți la extensii și algoritmi care vor învăța de la oameni și până la sisteme deschise, care susțin democratizarea datelor, totul va fi augmentat și va îmbunătăți constant participarea în BI


Iată raportul detaliat:

Top BI Trends


Continuăm să fim alături de tine în proiectele de Business Intelligence și Data Management.
Rămâi alături de noi: