Elemente noi de vizualizare a hărților în Qlik Sense

Vizualizarea eficientă și corectă a datelor înseamnă concluzii potrivite pentru decizii rapide de business. Qlik Sense este o aplicație inovatoare, care permite oricui să vizualizeze datele cu ușurință și să eficientizeze procesele organizaționale. Cu Qlik Sense analiza și raportarea devine simplă și intuitivă, pentru a lua deciziile potrivite, în timp util.

În cea mai recentă versiune Qlik Sense, pachetul de vizualizări include funcționalități noi: posibilitatea de setare a fundalurilor implicite ale hărților pentru o personalizare îmbunătățită, diagrame Bar & Area Chart și diagrame Bullet.
Bar & Area chart – bar chart cu efecte de tranziție, conectori și etichete;
Bullet chart – chart utilizat în special pentru urmărirea unui obiectiv, atingerea unei ținte.

Suplimentar, regăsim și alte funcționalități optimizate:
• Posibilitatea de a include linii noi în etichete, cu un aspect îmbunătățit al acestora în hărțile de fundal (adăugată, de asemenea și la Qlik GeoAnalytics);
• Capacitatea de a insera imagini în background layers. Aceasta este potrivită pentru imagini simple, cum ar fi desenele, planșele etc.;
• Legendele au noi dimensiuni pentru point layers.

Hărțile
Hărțile permit vizualizarea datelor din punct de vedere geografic. Vizualizarea hărților în Qlik Sense se face cu ajutorul unei hărți de bază și a layerelor.
Layerul proiectează dimensiunile și măsurile fie prin puncte unice, fie pe zone. De exemplu, dacă vrei să vezi vânzările totale pe orașe, adaugă pe hartă reprezentarea grafică a lor prin puncte. Culoarea și mărimea punctelor vor fi determinate de vânzările totale pentru magazinele din acele orașe.Hărțile au diferite modalități de reprezentare a datelor.
Poți adăuga mai multe layere pe hartă pentru a afișa diferite tipuri de informații pe aceeași hartă. Se poate seta un domeniu de aplicare personalizat pentru locații, astfel încât, dacă două locații au același nume, se afișează corect locațiile și datele acestora.
Poți utiliza dimensiunile detaliate pentru a crea o ierarhie a zonelor geografice pentru selectare.

Layerele
Layerele conțin dimensiuni vizualizate și măsoară datele afișate pe hartă. Acestea se pot suprapune unul peste celălalt. De asemenea, se poate controla și nivelul de zoom la care apar layer-uri diferite sau dacă există layere care apar numai dacă sunt selectate alte valori dintr-o dimensiune de tip drill-down. Acest lucru permite crearea de nivele diferite de detaliu când faci selecții sau când mărești și micșorezi zonele de interes pe hartă.
Qlik Sense dispune de tipuri diferite de layere: point, area, line, density, chart, sau background.Point layer suprapune locațiile individuale pe hartă, reprezentându-le prin forme. Cercul este cea mai întâlnită formă, dar poți utiliza forme diverse. Mărimea punctelor din layer poate fi fixă sau poți specifica o măsură sau o expresie pentru a seta dimensiunea. Mai mult, diferența de valori poate fi evidențiată prin culori.Area layer prezintă zone geografice pe hartă, cum ar fi țări sau state. Fiecare valoare a dimensiunii layer-ului corespunde unei zone prezentate. Folosind culorile cu area layer, poți prezenta diferite valori de măsură pentru zonele de interes. Dimensiunile sunt reprezentate sub formă de poligon, personalizând informațiile evidențiate.

Point layer afișând orașe din Canada, colorate și dimensionate în funcție de populație

Area layer ce afișează state și teritorii australiene colorate în funcție de nr. de locuitoriLine layer permite afișarea liniilor între punctele de pe hartă. Cu ajutorul lui, se pot utiliza două câmpuri ce conțin date reprezentate prin puncte, pentru a defini punctele de start si de încheiere într-un layer.
De exemplu, line layer se utilizează pentru a vizualiza diferite zboruri între orașe.Density layer – vizualizarea densității punctelor într-o zonă geografică utilizând o paletă de culori. Fiecare punct determină o zonă circulară, cu cea mai mare influență asupra centrului și care se îndreaptă către exterior. Raza de influență a punctelor poate fi specificată în prealabil, precum și culoarea ce poate fi modificată în funcție de vizualizare. Density layer se mai folosește pentru a arăta zonele “fierbinți” ale activității, densitatea populației și multe altele.

Line layer care afișează decolările între aeroporturile din Europa

Density layer ce afișează numărul de erupții vulcanice la nivel globalChart layer permite afișarea unui pie chart sau bar chart de mici dimensiuni în locațiile de pe hartă. Utilizează o dimensiune pentru a identifica locațiile și o a doua dimensiune pentru a crea pie chart/ bar chart. Chart-urile pot fi etichetate iar dimensiunea lor poate fi ajustată printr-o expresie. Reprezentarea grafică a chart-ului afișează informații utile despre conținutul chart-ului selectat.Background layer permite afișarea unei hărți de bază personalizată pentru vizualizare. Un background layer ar putea fi, de exemplu, o hartă a unui aeroport care include point layer cu locații hotspot WIFI suprapuse pe acesta.
Poți adăuga o imagine ca background layer, ce poate fi folosită ulterior ca hartă de bază personalizată. Imaginea aleasă ca fundal poate fi suprapusă peste un alt layer. De exemplu, imaginea unei hărți locale detaliate ca background layer peste o altă hartă.
Background layer suportă următoarele tipuri de imagini: .png, .jpg, .jpeg, .gif

Chart layer care prezintă sursa fondurilor în țările din U.E. sub formă de pie chart.
Dimensiunea fiecărui pie chart arată rata medie de absorbție a fondurilor

Background layer care afișează o hartă TMS OpenStreetMap

Prin multitudinea de tipuri de vizualizare, hărțile oferă o înțelegere grafică a volumelor mari de date, care să ușureze și să eficientizeze analiza. În plus, în funcție de specificul de business, modul în care se suprapun datele din layers și tipurile de hărți poate scoate la suprafață date noi, relevante pentru procesele operaționale.
Qlik Sense aduce constant îmbunătățiri în opțiunile de vizualizare, pentru a răspunde nevoilor de personalizare sau integrare a unor date speciale de business.

Citește mai multe despre Qlik Sense aici și cere un demo “Seeing is Believing” dacă vrei să vezi cum arată datele tale în această soluție de business intelligence (BI).

Sursă informații: Qlik Sense New Features Release April 2019


Continuăm să fim alături de tine în proiectele de Business Intelligence și Data Management.
Rămâi alături de noi: